2011. november 26.

Ibolya, nagy idők titkainak csendes őrzője

Középiskolás koromban, a kilencvenes években az Ibolya valami titkos kultikus hely volt a szememben. Akkori ismereteim szerint bölcsész egyetemisták, alternatív színházak nagyon beavatott művészei adtak itt randevút egymásnak és múzsáiknak. Mindezt persze csak hírből, jól értesült, bölcsész egyetemista barátokkal is rendelkező barátaimtól tudtam.

A kilencvenes évek titokzatos mámora rég tovatűnt, de az Ibolyában, úgy tűnik, visszafelé megy az időgép. Tesztcsapatunk egyenesen a korai nyolcvanas években találja magát, legalábbis ami a dizájnt és a légtechnikát illeti. Az alacsony dohányzóasztalok mellé tolt fotelek kényelmetlenek, mégis bájos a hely, különösen az egykor nagyon divatos őszi erdős óriásposzter. Annak is nagyon örülünk, hogy a halk zene nem zavarja a beszélgetést. A füstmérgezés viszont 10 perc után garantált!

Idevágó gyermekkori élményem anyukám emlékkönyvének egyik bekezdése kisdobos-korából: "Légy szerény és ne dicsekedj soha, az ibolyát sötétben is elárulja illata". Mintha csak az Ibolya Eszpresszóról írták volna. # Szegfűbors

Túl akarunk élni, ezért nem is teketóriázunk sokat a rendeléssel, mindhárman gyorsan kikérünk 1-1 decit, amit a kedves pincér szemrebbenés nélkül, szinte pillanatok alatt hoz ki. A minket kísérő férfitársaság söreire ugyanez érvényes: gyors, pontos kiszolgálás.

Helyes kis üvegbögrében kapjuk a bort, jó forrón, kellemes, világos piros árnyalattal, igazi citromszelettel, gyanús zaccnak nyoma sincs. Igaz, a kis mennyiség miatt gyorsan hűl, de végig élvezhető marad az ital. A cukorból csak egy hajszállal van benne több, mint kellene, és a fűszerezésre is csupán annyi panasz érkezik, hogy egy cseppet jellegtelen, lapos, keveselljük a fahéj és szegfűszeg aromáit. Vízből viszont valamivel több jutott bele, mint ami az ötöshöz kell, de a tesztcsapat még így is elégedett. Annyira, hogy az egyre elviselhetetlenebb cigifüst dacára rendelünk még egy kört, mielőtt továbblépünk újabb borok, másik cigifüstök felé…

Értékelés

Édesség: 4, fűszerezés: 4, forróság: 5, vizesség 4

Átlag: 4,25

400 Ft/2 dl (decinként is lehet kérni)


## Királyleányka


Ibolya Eszpresszó, Ferenciek tere 5.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése